Tende in Markize

tende,senčila...

Tende, rolete, žaluzije in druga zunanja senčila so v dneh, ko sonce pripeka z vso močjo, nepogrešljivi, če želimo uživati in posedati na terasi ali balkonu. Da nam bo pri tem čim udobneje, ni dovolj, da senčilo zgolj varuje pred premočnimi sončnimi žarki. Pomembno je, da jih odbija, tako da se zrak pod senčilom ne segreje preveč, material mora biti čim bolj vodoodporen.

 

Rolete so zaradi pestre izbire barv lamel in omaric vedno pomembnejši dekorativni element hiše. Omogočajo dobro toplotno in zvočno izolativnost, so dobra zaščita pred vremenskimi vplivi, na primer ob toči ali hudih nalivih, pa tudi pred vlomilci. Res je, da z njimi ne moremo usmerjati svetlobe, kot to lahko storimo na primer z žaluzijami. Po zagotovilih proizvajalcev s spuščenimi roletami pozimi prihranimo pri stroških za ogrevanje, saj med roletnimi elementi in notranjostjo prostora ni toplotnega mostu. Med oknom in roletnim sklepom nastane močna izolirna zračna blazina, zato je toplotna zaščita boljša od dvajset do petindvajset odstotkov.

 

Rolete in žaluzije

 

Roletne lamele so lahko iz različnih materialov, kot so les, aluminij, jeklo ali umetne mase. Notranjost lamel iz PVC je predeljena s pregradnimi stenami, zato so lamele trdnejše in odpornejše proti zunanjim vplivom. Še odpornejše so rolete z lamelami iz aluminija, ki sicer sodi med lahke kovine, a ga odlikuje izjemna trdnost. Ker so zvočno izolirane, precej znižujejo raven hrupa, ki prihaja v bivalne prostore (proizvajalci zagotavljajo, da tudi do deset decibelov). Aluminij učinkovito odbija močne sončne žarke, zato bivalni prostori ostanejo hladni in zasenčeni, pohištvo in talne obloge so zavarovani pred obledelostjo.

 

Čedalje več ljudi se odloča za rolete na motorni pogon in daljinsko upravljanje. Na voljo so rolete, pri katerih je motor vgrajen v roletno omarico in povezan s stikalom na steni ali oddajnikom RTS. Daljinsko upravljanje omogoča skupinsko vodenje rolet. Za daljinski upravljavec ne potrebujemo krmilnih vodov ne na ometu ne pod njim, to pomeni, da pri namestitvi ne poškodujemo sten. Kombiniramo ga lahko s svetlobnim tipalom, pri čemer se bodo rolete spuščale in dvigale glede na količino sončne svetlobe. Koristna funkcija je elektronska ura z možnostjo nastavitve naključnega odpiranja in zapiranja rolet, kar daje vtis, da je nekdo doma, kadar smo, denimo, na dopustu. Seveda se lahko odločimo za preprosto klasično spuščanje in dvigovanje rolet s trakom ali tako imenovano monokomandno palico ob strani okenskega okvirja.

 

Pri zamenjavi starih rolet z novimi ni veliko možnosti za spremembo sistema rolet - izbrati je treba enakega. Pri zamenjavi zunanje rolete ni treba zamenjati oken, saj jo preprosto razstavijo in namestijo novo. Okna pri tem mojstri ne poškodujejo. Pri zamenjavi notranje rolete morajo ponavadi razstaviti tudi okno, da lahko nanj postavijo novo roleto.

 

Na zunanji strani oken novih stanovanjskih objektov čedalje pogosteje vidimo zunanje žaluzije. Žaluzije iz aluminija po zagotovilih proizvajalcev dobro kljubujejo različnim vremenskim vplivom, saj gre za material, ki ne bledi in ne rjavi, ne potrebuje dodatnega lakiranja (žaluzije so že tovarniško večstopenjsko lakirane), do živega mu ne pridejo niti ultravijolični žarki. Dvigovanje žaluzij ob močnejših sunkih vetra so proizvajalci rešili z zaobljenimi robovi. Žaluzije lahko dvigamo in spuščamo z vrvico, nagib usmerjamo s palico. Na voljo so modeli, ki jih upravljamo z aluminijastimi stranskimi vodili, pa tudi takšni, ki jih upravljamo z elektromotorjem s sprejemnikom na daljinsko vodenje, ročnim stikalom ali centralnim vodenjem.

 

Tenda naj bo dovolj velika

 

Za senčenje oken je primerna rešitev tudi tenda, s katero sicer pogosteje senčimo večje površine, kot so balkoni in terase. Osnova je aluminijasto ogrodje, na katero je napeto impregnirano, PVC- ali screen platno. Na voljo so v različnih oblikah in različnih merah. Z njimi lahko znižamo temperaturo v prostoru in tako prihranimo pri porabi energije za delovanje klimatske naprave, popestrimo zunanji videz objekta, poleg tega omogočajo zasebnost na površinah, kjer si ne želimo radovednih pogledov. Upravljamo jih lahko ročno, s pogonsko palico ali elektromotorjem.

 

Na voljo imamo navadne, polkasetne, kasetne in krožne tende, ki se med seboj ne razlikujejo samo po videzu, ampak tudi po načinu shranjevanja platna. Platno pri brezkasetni tendi je - čeprav ga lahko deloma zaščitimo z nadstreškom - ves čas izpostavljeno soncu, dežju in umazaniji, zato je bolj umazano, nevarnost, da se na njem razvije plesen, je veliko večja kakor pri platnu, ki je shranjeno v polkasetni ali kasetni tendi. Pri teh platno pospravimo v aluminijasto zaščitno kaseto. Pri tem moramo biti pozorni, da je platno suho, ko ga zložimo v kaseto, saj lahko sicer splesni. Platno v kaseti namreč potrebuje več časa, da se posuši.